در برنامه هفتم توسعه، رویکرد ما توسعه اقتصاد دریا محور است، در این راستا تامین نیروی انسانی، نوسازی شناورهای دریایی و تکمیل تجهیزات مدرن و مورد نیاز بنادر کشور، باید مورد توجه جدی قرار گیرد. از همین رو بخش حملونقل دریایی و بنادر کشور نیازمند نیروی انسانی متخصص، ماهر و جوان است و برای جذب و حفظ سرمایههای انسانی در این حوزه باید سازمان بنادر و دریانوردی بهعنوان سازمان حاکمیتی، برنامهریزیهای لازم را انجام دهد، هرچند که ارگانهای دریایی نیز در این زمینه بر اساس وظایف و اختیارات قانونی خود فعالیت میکنند، اما ارگانهای دریایی نیز میتوانند برای جذب و حفظ نیروی انسانی متخصص در این حوزه اقدامات لازم را به عمل آورند. بر همین اساس تلاش میکنیم که در بودجه سال آینده سازمان بنادر و دریانوردی مشمول ماده ۵۳ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه شود تا این سازمان بتواند بدون مشکل نسبت به جذب نیرو اقدام کند. در این میان تاکید میکنم که مجلس برای جذب نیروهای متخصص و ماهر و رفع کمبود نیروی انسانی در حوزه حملونقل دریایی و بندری کشور آمادگی کامل دارد. وزارت راه و شهرسازی میتواند برای جذب نیروهای ماهر و متخصص در حوزه اقتصاد دریایی لایحه آن را به مجلس ارائه دهد و همه نمایندگان مجلس آماده همکاری در این زمینه برای تصویب قوانین و مقررات مربوطه هستند.ما نباید اجازه دهیم نیروهای متخصص و ماهر ما در حوزه حملونقل دریایی کشور جذب کشورهای منطقه شوند، لذا باید برای حفظ و توانمندسازی نیروی انسانی ماهر خود در حوزه دریایی و بندری همواره برنامهریزیهای لازم را داشته باشیم. هیئت دولت، وزارت راه و شهرسازی و سازمان بنادر و دریانوردی باید زمینههای جذب نیروی متخصص و فارغالتحصیل دانشگاهی در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را در حوزه دریایی و بندری کشور فراهم کنند.
توسعه دریا محور نیازمند ناوگان قدرتمند است اما برای انجام چرخه فعالیت دریایی و بندری نیروی انسانی نقش مهمی دارد و برای جذب آن نیز باید زمینههای لازم برای دستاندرکاران فراهم شود.جذب نیروی انسانی یک طرف قضیه است، اما حفظ آن بهعنوان سرمایههای انسانی طرف دیگر این مسئله مهم است و باید با ایجاد انگیزشهای لازم در این بخش، سرمایههای خود را در این زمینه حفظ کنیم.
همانطور که در برنامه هفتم توسعه تاکید شده است اگر ما در کشورمان به دنبال استفاده از ظرفیتهای اقتصاد آبی هستیم، باید نسبت به جذب نیروی انسانی و رفع کمبودهای نیروهای متخصص در این بخش، اهتمام ویژهای داشته باشیم.
بیش از 90 درصد تجارت کشور از طریق حملونقل دریایی انجام میشود و توسعه این بخش نیازمند نیروی انسانی ماهر است تا بتوانیم با رقابت در بین بنادر منطقه ارزشافزوده و ثروت بیشتری را برای کشورمان کسب کنیم.
با توجه به موقعیت منطقهای ایران، حوزه حملونقل دریایی کشور نیازمند توسعه بیشتری است و در این زمینه نیروی انسانی ماهر، متخصص و آموزشدیده عامل مهم توسعه و رشد اقتصاد ملی است. باید بدانیم هرچه نیروی انسانی ماهر و متخصص در این بخش جذب شود، انجام امور و عملیات تخلیه و بارگیری با سرعت عمل بیشتری در بنادر کشور عملیاتی خواهد شد.
به نظر میرسد برای تامین نیروی انسانی جوان و متخصص، وزارت راه و شهرسازی و سازمان بنادر و دریانوردی باید از طریق راهکارهای قانونی ورود کنند تا با اخذ مجوزهای قانونی نیروی انسانی مورد نیاز این حوزه را در بخشهای مختلف دریایی و بندری تامین کنند.در هر حوزهای و به خصوص در حوزه دریایی و بندری باید نیروی انسانی متخصص و ماهر کار را انجام دهند و در این راستا ضروری است که نیروی انسانی تمام ارگانهای دریایی که به نحوی با اقتصاد دریا مرتبط هستند، تامین شود.
ما باید در بنادر و حوزه دریایی کشور نیروی انسانی را تقویت کنیم و هر سازمان، ارگان و نهادی هم که در این بخش فعال است باید تمهیدات مورد نیاز را برای تامین نیروی انسانی داشته باشد.
ارگانهای دریایی کشور هر کدام بر اساس نیازها و تعاریف قانونی تشکیل شدهاند و مهمترین عامل رونق فعالیتهای دریایی و بندری در کشورهای مختلف جهان سرمایههای انسانی است و در این زمینه باید تلاشهای بیشتری انجام شود تا کمبود نیروی انسانی در این بخش مهم اقتصادی کشور در بنادر شمال و جنوب تامین شود.
شکوفایی و پویایی فعالیتهای دریایی و بندری و رونق کسبوکارهای مختلف در این بخش و حتی در پسکرانههای بنادر به توسعه کمی و کیفی نیروهای انسانی در این حوزه مهم اقتصادی بستگی دارد.
استفاده از نیروی انسانی متخصص، ماهر و دانشگاهی در این بخش بهرهوری را نیز در حوزه دریایی و بندری کشور ارتقا میبخشد و انتظار میرود که دولت با اقدامات لازم زمینههای حضور نیروی انسانی کارآمد مورد نیاز را در این حوزه فراهم کند.
جمهوری اسلامی ایران در شمال و جنوب سواحل طولانی دارد و تلاش و فعالیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد در بخش دریایی و بندری کشور درآمدهای ارزی و ریالی بیشتری را نصیب کشور خواهد کرد.کشور ما دارای ظرفیتهای دریایی و بندری گستردهای است و باید از این ظرفیت در راستای بهبود وضعیت اقتصادی کشور استفاده کنیم در غیر این صورت دیگران از این ظرفیت به نفع خود استفاده خواهند کرد.