دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
 

آخرین مطالب

عبدالمجید ستایشی، مدیر عملیات عمومی پایانه‌ نفتی جزیره خارگ:

مشکلات تردد مردم جزیره خارگ را حل می‌کنیم

مشکلات تردد مردم جزیره خارگ را حل می‌کنیم

 اشاره   بندر و دریا  |  شرکت ملی نفت ایران در جزیره‌ی خارگ، از سال 1381، تشکیلات اداری به نام «مدیریت عملیات عمومی» را در راستای خدمات‌دهی به مردم ایجاد کرده که مسئولیت فعالیت‌های اجتماعی و زیرساخت‌هایی که به خدمات‌رسانی به مردم کمک می‌کند را بر عهده دارد. برای آشنایی بیشتر با مجموعه‌ی اقدامات و فعالیت‌های این اداره که به‌عنوان پل ارتباطی بین مردم و صنعت نفت شناخته می‌شود، با عبدالمجید ستایشی، مدیر عملیات عمومی پایانه‌ی نفتی جزیره‌ی خارگ، به گفت‌وگو نشسته‌ایم. او بیش از 37 سال سابقه‌ی فعالیت دارد و کمتر از یک ماه آینده بازنشسته می‌شود، اما بنا به محبوبیت بالایی که در بین اهالی جزیره دارد، دعوت شرکت پایانه‌های نفتی را پذیرفته و خدمت خود را در این شرکت تا یک سال آینده تمدید کرده است. ستایشی در این گفت‌وگو به مسئولیت‌های اجتماعی این اداره و موانع و چالش‌هایی که بر سر راه مدیریت عملیات عمومی وجود دارد، اشاره کرده است. ماحصل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

مدیریت عملیات عمومی به‌عنوان پل ارتباطی بین مردم و صنعت نفت در جزیره‌ی خارگ، چه تعهدی در حوزه‌ی مسئولیت‌های اجتماعی بر عهده دارد؟

یکی از مجموعه فعالیت‌های مدیریت عملیات عمومی در حوزه‌ی دریا و دریانوردی است که سال‌های متمادی خدمات دریایی را به‌صورت قراردادهای مستمر با شرکت‌هایی مانند شرکت کشتیرانی والفجر ارائه می‌دهد. ما سال‌ها قبل ناوگان دریایی مسافری را داشتیم که حمل‌ونقل مسافر و خدمات دریایی را از بندر خارگ به بنادر بوشهر و گناوه انجام می‌داد اما در انجام این خدمات چند سالی وقفه افتاد و سپس بخش خصوصی به این کار ورود کرد. هم‌اکنون برنامه‌ریزی خوبی صورت گرفته و در حال انجام قرارداد با شرکت‌های توانمند دریایی هستیم که بتوانیم با حمایت شرکت ملی نفت ایران و همچنین جناب آقای اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی ایران، سه فروند کشتی مسافربری (که دو فروند آن در مسیر خارگ به بندر بوشهر و بالعکس و یک فروند دیگر در مسیر خارگ به بندر گناوه و بالعکس است) را وارد خط کنیم. امیدواریم با هم‌افزایی سازمان بنادر و دریانوردی که در بحث ترمینال‌ها و فروش بلیت با ما همکاری می‌کند، بتوانیم ترانزیت مردم از خارگ به بنادر بوشهر و گناوه را انجام بدهیم. احتمالا این قرارداد تا یک ماه آینده عملیاتی خواهد شد و سرویس‌دهی ما منظم‌تر و هوشمندتر می‌شود. مدیریت عملیات عمومی خود را موظف می‌داند که این سرویس را برای اهالی جزیره‌ی خارگ فراهم کند.

اهالی جزیره‌ی خارگ از دید ما به دو بخش تقسیم می‌شوند؛ یک بخش، کارکنان صنعت نفت هستند که به‌صورت اقماری در خارگ کار می‌کنند و بخش دیگر خانواده‌های بومی هستند که در جزیره ساکن‌ هستند و ما آن‌ها را هم همکاران خودمان می‌دانیم. در بحث مسئولیت اجتماعی به زیرساخت‌های ترابری تمام اهالی جزیره‌ی خارگ توجه داریم که بتوانند به‌راحتی مسافرت کنند. ما با عقد این قرارداد، مشکلات تردد مردم جزیره‌ی خارگ را حل خواهیم کرد.

ما با شناورهای تحت مدیریت شرکت پایانه‌های نفتی و با محوریت عملیات عمومی در بخش جابه‌جایی کالاهای اساسی، دارو، مصالح ساختمانی و... هم فعالیت می‌کنیم. در صورت فراهم‌بودن شرایط جوی، شناورهای ما هر روز بین خارگ و بوشهر در تردد هستند و هر گونه کالایی که به اهالی جزیره‌ی خارگ مربوط شود را جابه‌جا می‌کنیم. مفتخر هستیم که این خدمات را به‌صورت دولتی و در چهارچوب قوانین شرکت پایانه‌های نفتی ایران با محوریت عملیات عمومی انجام می‌دهیم.

در بخش زیرساخت‌های اصلی جزیره‌ی خارگ مانند مدرسه‌سازی، خیابان‌سازی و مبلمان شهری هم پروژه‌هایی را اجرا کرده و ما آن‌ را با افتخار در اختیار مردم قرار داده‌ایم. تلاش می‌کنیم نیازهای بعدی شهر خارگ در بحث زیرساخت‌های عمومی را شناسایی کرده و مرتفع کنیم. ما در بحث پسماندهای خانگی خارگ نیز ورود کرده‌ایم. به همین منظور قراردادی را با بخش خصوصی منعقد کرده‌ایم که ارزش چند میلیاردی دارد. طبق این قرارداد، تمام پسماندهای شهری جزیره‌ی خارگ اعم از پسماندهای شرکت‌های نفتی و خانگی را توسط ماشین‌آلات مکانیزه جمع‌آوری می‌کنیم. روزانه حدود 15 تن زباله وارد سایت می‌شود که در آن‌جا پردازش شده و آن‌ها را تبدیل به کود کمپوست می‌کنیم. زباله‌هایی که قابل بازیافت باشند را هم بسته‌بندی کرده و به بیرون از جزیره‌ی خارگ منتقل می‌کنیم. خوشبختانه با انجام این کار توانسته‌ایم جزیره‌ی خارگ را سالم و تمیز نگه داریم.

یک سری خدمات اجتماعی هم در جزیره‌ی خارگ بر عهده داریم. به‌طور مثال، قراردادی با خانه‌ی سینما داریم که طبق این قرارداد هفته‌ای یک فیلم تازه را در سینمای خارگ اکران می‌کنیم. استفاده از سینما نیز برای عموم بلامانع است. انواع و اقسام کلاس‌های هنری را در بخش اداره‌ی خدمات اجتماعی‌ به‌صورت رایگان برگزار می‌کنیم که در آن کلاس‌ها نیز ورود برای عموم آزاد است.

برای بحث آب شرب جزیره‌ی خارگ نیز قراردادی بین شرکت پایانه‌های نفتی با شرکت آب‌رسانی خلیج‌فارس منعقد شده است. به همین منظور، از خطوط آب‌رسانی سد کوثر به هرمزگان که از مسیر بندر گناوه می‌گذرد، انشعابی گرفته‌ایم که آب از آن‌جا به خط لوله‌ی جزیره تزریق می‌شود. روزانه حدود سه هزار متر مکعب آب را به شهرداری خارگ، به‌عنوان نماینده‌ی محدوده شهری این جزیره تحویل می‌‌دهیم. آب شرب مردم خارگ را هم از طریق شرکت آب‌رسانی خلیج‌فارس خریداری می‌کنیم و به‌صورت رایگان در اختیار مردم قرار می‌دهیم. این هم یکی دیگر از افتخارات ما در راستای خدمت به مردم جزيره‌ی خارگ است. دو توربین 18 مگاواتی نیز داریم که این توربین‌ها می‌توانند کمبود برق شهر را تامین کنند.

همچنین در بحث خدمات‌رسانی به نیازمندانی که در جزیره ساکن هستند و توان تعمیرات منازل شخصی خود را ندارند هم ورود کرده‌ایم. اداره‌ی طرح‌های عمرانی مدیریت عملیات عمومی، این خانه‌ها و افراد را شناسایی می‌کند و ما در حد توان سالیانه‌ی خود، آن خانه‌ها را بازسازی می‌کنیم. در سال 1400 حدود 25 خانه را بازسازی کردیم و امسال هم بنا داریم که 15 خانه را بازسازی کنیم. همچنین به نیازمندانی که در جزیره مستقر هستند ولی توان مالی ندارند، در حد امکان کمک می‌کنیم.

در سفر اخیر آقای خجسته‌مهر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به جزیره‌ی خارگ، در بحث اشتغال جوانان بومی تصمیمات خوب و مهمی گرفته شد و نویدبخش اشتغال پایدار بومیان شریف این جزیره خواهد بود. قرار بر این شد که جوانان در پروژه‌های دائمی و اصلی جزیره‌ی خارگ مانند پروژه‌ی کارخانه‌ی NGL که هدف آن جمع‌آوری گازهای مازاد شرکت‌ها و تبدیل آن به فراورده است، استخدام شوند. اخیرا راه‌اندازی کارخانه‌ی متانول 2 را هم در دست اقدام داریم که جوانان جویای کار جزیره را به کار می‌گیریم. تصمیمات خوبی در این زمینه گرفته شده و دستور آن نیز ابلاغ شده است.

شهرداری جزیره‌ی خارگ دو پروژه‌ی شهربازی و پارک آبی ـ خاکی دارد که این دو پروژه مدت‌هاست به دلیل کمبود بودجه‌های مالی مسکوت مانده‌اند. در سفری که معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به جزیره‌ی خارگ داشتند، مقرر شد که 10 میلیارد تومان به این دو پروژه تزریق شود تا این پروژه‌ها قابل بهره‌برداری شوند.

همچنین شرکت ملی نفت ایران یک دستگاه سی‌تی‌اسکن خریداری کرده که هم‌اکنون در گمرک قرار دارد. وقتی مراحل ترخیص آن از گمرک انجام شود، به جزیره‌ی خارگ انتقال می‌یابد و در بیمارستان صنعت نفت نصب می‌شود. اگر این دستگاه وارد مدار شود، اعزام بیماران به بوشهر نیز کمتر خواهد شد.

شرکت ملی نفت از طریق ما، یک سری کمک‌های مالی را به پروژه‌‌های ورزشی، فرهنگی و هنری نیز انجام می‌دهد. در سال 1400 برای سه سالن ورزشی شهدا، غدیر و فجر سیستم‌های سرمایشی نو خریداری و نصب کردیم و تعمیراتی که نیاز بود، انجام دادیم. در مجموع یک و نیم میلیارد تومان به زیرساخت‌های ورزشی جزیره‌ی خارگ کمک شد. یک و نیم میلیارد تومان دیگر هم به بخش مرکز بهداشت و درمان شهر کمک کردیم. این کمک شامل نصب یک دستگاه آسانسور و دستگاه‌های آزمایشگاهی و دندان‌پزشکی می‌شود. شرکت ملی نفت یک و نیم میلیارد تومان دیگر هم از طریق بنیاد مسکن به مستمندان جزیره‌ی خارگ کمک کرد. همچنین به بیماران صعب‌العلاج و خاص هم کمک می‌کنیم. به‌طور نمونه، ما از حقوق کارکنان رسمی و حتی غیر رسمی شرکت، زیرساختی را بنا به میل خودشان ایجاد کرده‌ایم که هر ماهه مبلغی به‌حساب شرکت واریز می‌شود و این پول با مدیریت این‌جانب در اختیار بیماران نیازمند قرار می‌گیرد.

با ورود بیماری کرونا به کشور و شیوع آن، این بیماری جزیره‌ی خارگ را هم تحت شعاع خود قرار داد که مجبور شدیم به کمک بهداشت و درمان جزیره برویم. در همین راستا سالن فجر را با امکانات خودمان تجهیز کرده و مردم جزیره‌ی خارگ را در آن سالن واکسینه کردیم. بیمارانی هم که وضعیت نامساعدی داشتند، با شناور شرکت فلات قاره ایران به بوشهر اعزام می‌کردیم تا در آن‌جا تحت مداوا قرار بگیرند. خوشبختانه در حال حاضر در بخش سلامت مردم جزیره‌ی خارگ هیچ مشکلی نداریم. 

یکی دیگر از فعالیت‌هایی که انجام می‌دهیم، حمل‌ونقل دریایی تجهیزات و خودروهای اهالی بومی جزیره است. خدمات دیگری که به مردم خارگ می‌دهیم، استفاده از پروازهای جاری است. ما پروازهایی به سراسر کشور داریم که بعضا صندلی‌های خالی در آن وجود دارد که این صندلی‌های خالی را در حد توان به مردم اختصاص داده‌ایم تا این عزیزان را جابه‌جا کنیم.

در حوز‌ه‌ی حمل‌ونقل دریایی، عملیات عمومی با همکاری اداره‌ی کالای پایانه نفتی خارگ در مسیرهای بوشهر به خارگ و بالعکس از ظرفیت بسیار مناسب بارج و یدکش بهره می‌برد و در همین راستا تامین نیازهای اساسی اهالی صبور این جزیره را بر عهده دارد؛ حمل‌ونقل اقلامی مانند دارو، مصالح و ارزاق عمومی طی یک برنامه‌ی از پیش تدوین‌شده و به‌صورت مستمر انجام می‌شود.

در حوزه‌ی درمانی، این جزیره با مشکلات متعددی روبه‌رو است و بار درمان این جزیره بر عهده‌ی بهداشت و درمان صنعت نفت است که در این زمینه اقدامات مستمری وجود دارد. تامین دارو و جابه‌جایی زباله‌های عفونی نیز در این جزیره بر عهده‌ی حوزه‌ی عملیات عمومی است.

 

برای آن‌که حوزه‌ی خدمات‌رسانی خود را گسترش بدهید، چه برنامه‌های راهبردی در دست اقدام دارید؟ 

مردم جزیره‌ی خارگ سال‌هاست که مشکلی اساسی به نام اورژانس هوایی دارند. طبیعتا راه‌اندازی اورژانس هوایی وظیفه‌ی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اورژانس کشور و حتی سازمان تامین اجتماعی است. شرکت نفت به خاطر مسائل عملیاتی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی خود، سال‌هاست که یک ایستگاه هلی‌کوپتر در جزیره‌ی خارگ دارد که در بخش خدمات‌دهی و پشتیبانی سکوهای نفتی فعالیت می‌کند. در این سال‌ها شرکت نفت به درخواست بیمارستان‌ها از این امکان استفاده کرده و بیمارانی که نیازمند اعزام بوده‌اند را به بوشهر منتقل کرده است. البته این کار تا پیش از این زیرساختی نداشت و هیچ برنامه‌ریزی برای آن صورت نگرفته بود، اما اخیرا به درخواست آقای جمیری، نماینده‌ی مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی و موافقت آقای خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قرار است که این کار را نهادینه کنیم. برآورد بودجه‌ی آن در تهران صورت گرفته شده و ما این کار را برای رضایت‌مندی مردم خارگ به‌زودی انجام می‌دهیم و ظرفیت پروازی در این زمینه اضافه خواهد شد.

 

عملیات عمومی چه پروژه‌های عمرانی را در دست اجرا دارد؟

واحدی به نام «طرح‌های عمرانی» داریم که این واحد در دل ساختار طرح جامع، نیازهای مردم جزیره‌ی خارگ را به‌خصوص نیازهای راه‌سازی، ساختمان‌سازی و پارک‌سازی را شناسایی و تبدیل به پروژه می‌کند و سپس با تایید مالی به مرحله‌ی اجرا می‌رساند. هم‌اکنون احداث دو کیلومتر جاده را در دست اقدام داریم.

 

همراهی و همکاری مدیریت عملیات عمومی با ارگان‌های دیگر ازجمله سازمان بنادر و دریانوردی در موضوعات مختلف مانند رفع موانع تردد دریایی به چه صورت است؟

در مدیریت عملیات عمومی دفتری به نام دفتر «ارتباطات با صنعت نفت» داریم که با تمام دوایر دولتی و مردم در ارتباط است. سازمان بنادر و دریانوردی هم از معدود اداراتی است که ما روزانه با آن‌ها در بحث‌های ترددهای ناوگان‌ شناوری شرکت پایانه‌های نفتی، آموزش‌های دریانوردی، گرفتن گواهینامه‌های دریانوردی برای کارکنان و شناور و بازرسی‌های فنی در ارتباط هستیم و تعامل‌های خوب و نزدیکی بین ما وجود دارد. در بحث خدمات مسافری، با همکاری اداره بندر و دریانوردی خارگ به‌صورت روزانه، خدماتی را به مردم شریف خارگ ارائه می‌دهیم. اگر مدیریت عملیات عمومی و سازمان بنادر و دریانوردی در این امر با همدیگر همکاری نکنند، هیچ کاری پیش نخواهد رفت. خوشبختانه همکاری‌های ما خوب است و گاهی حتی خارج از ساعات اداری نیز با یکدیگر همکاری می‌کنیم تا کارها عقب نیفتد. یکی از کمک‌های خیلی خوبی که اداره‌ی بنادر و دریانوردی خارگ به اداره‌ی عملیات عمومی می‌کند، بحث استقرار شناورهای ناجی در جزیره است. واقعا توانمندی اداره بندر و دریانوردی خارگ را همه‌ی مردم جزیره می‌بینند و ما مفتخریم که همکار آن‌ها هستیم. امیدوارم که بتوانیم روزبه‌روز خدمات خودمان را به مردم شریف خارگ بیشتر کنیم.   |

۲۵ تیر ۱۴۰۱ ۰۸:۲۸