اشاره بندر و دریا | جزیرهی خارگ، علاوه بر آنکه بهعنوان مرکز ثقل صادرات نفت خام کشور شناخته میشود، نمادی واقعی از وحدت شیعه و سنی در کشور نیز به شمار میرود و برادری، همبستگی و وحدت در این جزیره قابل لمس است؛ همدلی و اتحادی که احمدرضا کنعانی، امام جمعهی اهل تسنن جزیرهی خارگ هم در گفتوگو با ماهنامهی «بندر و دریا» به آن اشاره میکند و موفقیتهای جزیرهی خارگ را مدیون فهم دقیق مردم این جزیره از موضوع اتحاد و همدلی میداند. کنعانی در این گفتوگو به دغدغههای جامعهی اهل سنت جزیرهی خارگ و خواستهی آنها از مسئولان نیز اشاره داشته است که در ادامه میخوانید.
شما به شکل مستمر در بین مردم حضور دارید و با آنها ارتباط میگیرید؛ بنابراین از نزدیک هم مشکلات آنها را لمس میکنید. بهطور کلی در حال حاضر وضعیت مردم جزیرهی خارگ را چطور میبینید؟
مردم جزیرهی خارگ در کل از مسئولان منطقه راضی هستند ولی یک گرهای در کار وجود دارد و آن هم ممانعتهای قانونی است که برای خودمان ایجاد کردهایم. این قوانین دست مسئولان و مدیران را باز نمیگذارد تا آنها بتوانند به مردم دقیقتر خدمترسانی کنند، وگرنه مردم از شرایط راضی و خرسند هستند و مصائب و گرفتاریهای قانونی قضایا را هم میدانند.
موضوع تردد دریایی یکی از خواستههای دیرین اهالی جزیرهی خارگ است که امیدوارم مسئولان سازمان بنادر و دریانوردی با مدیران نفتی منطقه به توافقاتی برسند تا در این زمینه هم خدمات بهتری را به مردم ارائه بدهند.
در خصوص همدلی و اتحادی که بین شیعه و سنی در جزیرهی خارگ بهعنوان یک شریان حیاتی در اقتصاد کشور وجود دارد، صحبت کنید. ریشهی این همدلی از کجا میآید؟
ازجمله دلایل وحدت مردم جزیرهی خارگ، فهم دقیق مردم از موضوع اتحاد و همدلی است. پیشرفتی که در اتحاد و همدلی وجود دارد، در هیچچیز دیگری نیست.
من از مردم جزیرهی خارگ تقدیر و تشکر میکنم که تا این اندازه فهمِ صحیح و درستی دارند. مسئولان منطقه هم با نگاه بسیار دقیقشان در موضوع خدمترسانی بههیچوجه نگاه جناحی، مذهبی و حزبی نداشتهاند. حتی میتوان گفت خدمترسانی به اهل سنت و توجه به آنها در جزیرهی خارگ بیش از برادران تشیع بوده است. به ذات اقدس خداوند قسم میخورم تاکنون مشکلی نبوده که به مسئولان بگویم و آنها برای رفع مشکل نکوشند و حتی بیش از توان خودشان انجام ندهند. الحق والانصاف در جزیرهی خارگ، توجه بسیار زیادی به اهل سنت میشود. البته گاهی بسیاری از تصمیمات در خارج از استان بوشهر و در تهران گرفته میشود. تقاضا دارم، اگر میخواهند تخصیص اعتباری برای جزیرهی خارگ در نظر بگیرند، آن را سوای از استان ببینند، چون جزیرهی خارگ دارای پتانسیلهایی است که باید آن اعتبارها را ویژهی جزیرهی خارگ دید.
این همدلی چقدر میتواند در توسعه و آبادانی خارگ موثر باشد؟
موفقیتهای جزیرهی خارگ صددرصد نتیجهی اتحاد و همدلی برادران شیعه و سنی است. اهل سنت جزیرهی خارگ، مردمانی ولایتمدار و جهادگر هستند. آنها در طول هشت سال دفاع مقدس و در زمانهای مختلف وفاداری خود را به نظام مقدس اسلامی ثابت کردهاند.
در جنگ تحمیلی افراد زیادی از اهل تسنن این جزیره شهید شدند که برخی از آنها با عنوان شهدای دریا شناخته میشوند. کمی دربارهی این شهدا بگویید.
ما شهدای خودمان را با افتخار تقدیم نظام جمهوری اسلامی کردیم. یکی از آنها شهید اسماعیلی بود. زمانی که در مکتبخانهی مسجد جامع جزیرهی خارگ درس میخواندم، شهید اسماعیلی یکی از مشوقان من بود. یادم است یک روز به دلیل تاخیری که کرده بودم، در مکتبخانه تنبیه شدم و از آنجا بیرون آمدم، اما زندهیاد شهید اسماعیلی دستم را گرفت و گفت عمو احمد، اینجا باش که تضمین آیندهی این نظام در فراگیری قرآن شما در همین مکتبخانه است. این بزرگترین درسی بود که این شهید والامقام به من داد. امیدوارم ما هم بتوانیم از سربازان نظام مقدس جمهوری اسلامی باشیم و اگر لایق بودیم، به درجهی با ارزش شهادت برسیم.
ارتباط ادارات دولتی و شرکتهای نفتی مستقر در جزیرهی خارگ با جامعهی اهل تسنن چگونه است؟
بنا به مسئولیتی که دارم، بارها به آنها مراجعه کردهام و هر بار دیدهام که چقدر در حل مسائل و مشکلات مردم کوشا بودهاند. در واقع میتوان گفت هیچ مسئلهای را لاینحل نگذاشتهاند. در بحث حمایتهای فرهنگی، مدیرعامل پایانههای نفتی ایران و همچنین مدیرعامل شرکت پتروشیمی خارگ کمکهای زیادی به ما کردهاند. آنها همیشه در مراسم مختلف شرکت میکنند و قدوم خیر و مبارکشان را بر دیدگان ما میگذارند. واقعا هرگاه نیاز به حضورشان داشتهایم، آنها به دعوت ما لبیک گفتهاند. در حال حاضر تنگاتنگترین رابطه را بین مسئولان شرکتهای نفتی و جامعه اهل سنت شاهد هستیم. تا به حال پیش نیامده که ما نیازمان را شرح بدهیم و آنها کمکشان را از ما دریغ کنند. همانطور که گفتم، رضایتمندی مردم از مسئولان، صددرصدی است و اگر نارضایتی هم وجود داشته باشد، از قانونهایی است که دست مسئولان را بسته است.
اگر جامعهی اهل تسنن، مشخصا خواستهای از مسئولان داشته باشد، آن خواسته چیست؟
اشتغال! البته همهی مسئولانی که اینجا خدمت کردهاند و یا هنوز هم خدمتگزار هستند، همواره نسبت به تقسیم نیروهای کار در بین شیعه و سنی، نگاه بسیار اوسط و عادلانهای داشتهاند. در حال حاضر هم حدود 20 تا 25 نفر از جامعهی اهل سنت جزیره هستند که دغدغهی کار دارند و ما امیدواریم با قولهایی که داده شده است، این مشکل هم رفع شود.
برنامههای پیش روی شما در حوزههای مختلف تا پایان سال چیست؟
غالب برنامههای ما متناسب با مناسبتهای رسمی و تقویمی است. در طول سال، مراسم هفتهی وحدت را داریم که بسیار باشکوه برگزار میشود. در تمام این سالها یکی از باشکوهترین مراسم (که به درخواست خود مردم برگزار شد)، برنامهای بود که برای سردار شهید سلیمانی برگزار کردیم. سیل تقاضای مردم آنقدر بود که من با حجتالاسلام کمالی، امامجمعهی اهل شیعهی جزیرهی خارگ، صحبت کردم و ایشان هم با حضورشان حق مطلب را ادا کردند. آخرین حضور ایشان در مسجد اهل سنت در روز عید سعید فطر امسال بود که متواضعانه و فروتنانه حضور پیدا کردند. ناگفته نماند که حرکت روحانیون شیعه و حضور حجتالاسلام کمالی یکی از عوامل وحدت شیعه و سنی در جزیره است.
در پایان اگر سخن ناگفتهای باقی مانده است، بگویید.
در این فرصت، جا دارد از ادارهی بندر و دریانوردی خارگ که حامی برنامههای فرهنگی در جزیره هستند، تشکر کنم. بارها در خطابههای نماز جمعه هم از این عزیزان تشکر کردهام. آنها نگاههای بسیار فرامنطقهای دارند و من امیدوارم این نگاه فرهنگی آنها استمرار داشته باشد. اگر نگاه ما به همهی قضایا از بُعد فرهنگی باشد، یقینا موفق خواهیم شد. این از رهنمودهای مقام معظم رهبری است. به نظرم اگر هر نهاد در خلال بحث تخصصی و پیشرفت و روند برنامههای جاری خود، نگاهی هم به موضوع فرهنگ و برنامههای فرهنگی داشته باشد، میتواند رضایتمندی مردم را به دست آورد. جوانان ما باید با آرمانهای انقلاب رشد پیدا کنند. اگر بخواهیم چنین اتفاقی بیفتد، باید نگاه فرهنگی داشته باشیم. من بارها به این مسئله اشاره کردهام و امیدوارم مسئولان به بحث فرهنگی جزیرهی خارگ توجه بیشتری کنند. |