بندر خرمشهر با سابقهی درخشان گذشتهاش در امر تجارت دریایی ایران تا به امروز نقش موثری ایفا کرده است. اسکلههای این بندر تقریبا به مدت یک قرن است که میزبان کشتیهای اقیانوسپیما هستند. بندر خرمشهر همچنین در حال افزایش تعداد پستهای اسکله برای تخصیص به شناورهای فله متناسب با افزایش تقاضاست.
به گفتهی نورالله اسعدی، مدیرکل اداره بندر و دریانوردی خرمشهر، در سال 1399 میزان تخلیه و بارگیری در این بندر سه میلیون و 188 هزار و 224 تن بوده و تعداد کانتینرهای تخلیه و بارگیری شده نیز به 12 هزار و 482 رسیده است. در همین مدت، تعداد شناورهای ورودی به خرمشهر یکهزار و 390 فروند بوده است. همچنین تعداد 845 کانتینر 40 فوت نیز از اول فروردینماه 1399 تا چهاردهم بهمن 1399 از طریق عملیات ریلی از بندر خرمشهر به مقصد بندر امامخمینی(ره) ـــ با 21 بار تردد قطار ـــ ترخیص شدهاند.
در سال گذشته، ساماندهی و الزام شرکتهای تخلیه و بارگیری به رعایت قوانین و مقررات، ازجمله اقدامات معاونت امور بندری و اقتصادی بندر خرمشهر بود. همچنین استفاده از تجهیزات ایمنی با بازرسی و کنترلهای روزانه و مستمر، اصلاح فرایند صدور اسناد مربوط به شرکتهای دارای انبار یا محوطه استیجاری طرف قرارداد با بندر و اقدام به بررسی و نظارت مستمر بر صدور اسناد بندری مربوط به این کالاها (عمدتا کالاهای فله خشک صادراتی) نیز در این واحد انجام شد.
پیگیری، ثبت و بهروزرسانی کلیه اسناد سیستمی و اطلاعات آماری مربوط به شناورها و کالاها از طریق مشارکت شرکتهای کشتیرانی و اپراتورهای ترمینال بندر در سامانههای مربوطه GCOMS و CCS مرتبط با مدت قطعی سامانههای بندر، پیگیری و درنهایت خروج تعداد 10 دستگاه کانتینر کالای خطرناک هیدروکربن نیز در این راستا اجرایی شد.
در سال 1399، جلسات و نشستهایی با صاحبان کالا و ارگانهای مرتبط برگزار شد که منجر به بهرهبرداری مستمر از حملونقل ریلی بعد از وقفهای طولانی شد.
تشکیل جلسات با منطقه آزاد و گمرک در خصوص رفع موانع و چالشها، اعطای تسهیلات و امکانات مناسب از سوی بندر برای صادرکنندگان کالای فله در راستای افزایش سرعت و نُرم بارگیری از قبیل تخصیص محوطه دپوی کالا در نزدیکی اسکله، افزایش تعداد پستهای اسکله برای تخصیص به شناورهای فله متناسب با افزایش تقاضای بارگیری، رایزنی با خطوط کشتیرانی و افزایش صادرات کانتینر یخچالی (عمدتا به مقصد کویت) و فراهمکردن تسهیلات لازم نیز همگی در معاونت امور بندری و اقتصادی انجام شدند.
در سال گذشته قراردادهایی در این حوزه عقد و یا فسخ شد که از آن جمله میتوان به تهیه و تدوین کلیه مستندات لازم برای انعقاد قراردادهای صادرات فله خشک، صدور صورتحسابهای مالی و ارسال به معاونت توسعه منابع، تهیه و تدوین پیوست شماره 2 الحاقیه قرارداد ترمینال کالای عمومی به قرارداد ترمینال کانتینر، فسخ قرارداد شرکت «سپهر کرانه اروند» با موضوع احداث کارخانه فراوری بستهبندی و صادرات قیر، پیگیری و تشکیل جلسات مستمر با سرمایهگذار خارجی (چینی) در خصوص انعقاد قرارداد انبار WT12 به مساحت یکهزار و 800 مترمربع و انعقاد و تمدید قراردادهای اداره بازرگانی و امور منطقه به تعداد 50 مورد اشاره کرد.
وصول بدهی دوساله تا پایان اسفند 1399 به مبلغ دو میلیارد ریال، بررسی تقاضای سرمایهگذاری در احداث تاسیسات تخلیه کالای فله خشک از واگن، تشکیل کمیته بازاریابی، موافقت با کلیات طرح پیشنهادی و اعلام به متقاضی بهمنظور ارائه طرح توجیهی نهایی و بررسی درخواستهای متقاضیان بهرهبرداری از اسکلههای گردشگری در کمیته بازاریابی و موافقت با واگذاری آنها به بخش خصوصی را نیز میتوان اقداماتی بهمنظور توسعه این بندر
به شمار آورد.
در سالی که گذشت، بندر خرمشهر، برای بررسی مشکلات و رفع موانع موجود در برگزاری دورههای لجستیک بندری، اقدام به برگزاری جلسات با سازمان بنادر و دریانوردی و موسسه تحت نظارت کرد. نظارت بر برگزاری بیش از 15 دوره آموزش الکترونیکی لجستیک بندری برای شرکتهای کارگزار این ادارهکل، توسط موسسه «نگین اروندان» انجام شد.
در زمینه بهروزرسانی احکام پرسنلی نیز اقداماتی انجام شد که از آن جمله میتوان به ویرایش و بهروزرسانی صورتجلسات ارتقای رتبه و طبقه و احکام پرسنل قرارداد مستقیم به تعداد 253 نفر در سال 1399، صدور احکام مربوط به تغییرات فوقالعاده خاص به تعداد یکهزار و 436 فقره (پرسنل رسمی، پیمانی و قرارداد مستقیم) و استخراج اطلاعات مربوط به ایثارگران اشاره کرد.
جذب اعتبارات سرمایهای به میزان 102 درصد در سال 1399، تصویب چهار پروژه مطالعاتی در هیئت عامل و پیگیری مراحل انعقاد پروژه مطالعاتی «برنامهریزی، اجرا و ارزیابی برنامههای استراتژیک ادارهکل بندر و دریانوردی خرمشهر در چشمانداز 10ساله با هدف بهبود شاخصهای بهرهوری» از دیگر اقدامات برجسته معاونت برنامهریزی، توسعه مدیریت و منابع در سال گذشته به شمار میآیند.
به گفتهی مدیرکل اداره بندر و دریانوردی خرمشهر، احداث اسکله رو ـــ رو این بندر به میزان 20 درصد در سال گذشته پیشرفت داشته است. در همین راستا میتوان نگاهی به میزان پیشرفت فیزیکی برخی عملیات مهم انجامشده در معاونت فنی و مهندسی به این شرح انداخت: اجرای تعمیرات اساسی پایانه مسافربری به میزان 20 درصد، احداث هشت پست اسکله گردشگری به میزان 50 درصد، صدور مجوزهای بهرهبرداری سازههای ساحلی (10 مورد)، پایش و ساماندهی اسکلهها و تاسیسات ساحلی در محدوده تحت نظارت بندر خرمشهر به میزان 100 درصد، پایش و بهروزرسانی سیستم اطلاعات جغرافیایی بندر خرمشهر GIS به میزان 80 درصد و آمادهبهکاری تجهیزات مخابراتی، دوربینهای مداربسته و تجهیزات الکترونیکی به میزان 100 درصد.
در سال 1399 در حوزه معاونت دریایی به میزان مجموع 9/75 میلیون متر مربع (سطح برداشت از: اروندرود حد فاصل بویه یک تا سه، اسکلههای کیوال و ورودی نهر فیلیه، رودخانه کارون از اسکله خلیج فارس تا پل یادگار امام) هیدروگرافی انجام شد.
سایر اقدامات برجسته معاونت دریایی در سال گذشته شامل پایش رسوبگذاری صورتگرفته، ارتقای توان عملیاتی تیم مقابله با آلودگیهای دریایی ادارهکل بهوسیله تامین تجهیزات جدیدی از قبیل بوم بادشونده و اسکیمر، کاهش تعداد سوانح آلودگی به تعداد چهار سانحه با وجود ترددهای بالا، عملیاتهای جستوجو و نجات دریایی، اقدامات انجامشده در راستای اجرای MLC و استقرار قسمت Port Captain بوده است. |