بندر شهیدباهنر از بنادر قدیمی جنوب ایران و استان هرمزگان به حساب میآید. این بندر که بیش از 50 سال از عمرش میگذرد، به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و نزدیکیاش به بنادر تجاری خلیج فارس مزیتهای زیادی برای خود کسب کرده است. اهمیت عمده بندر شهیدباهنر در صادرات کالای غیر نفتی، حملونقل کالا و حملونقل مسافربری است.
بر اساس برنامهریزیهای صورتگرفته، جهش صادرات کالای غیر نفتی در این بندر از روندی روبهرشد برخوردار شده است.
بهگفتهی حمیدرضا محمدحسینی تختی، مدیر بنادر شهیدباهنر و شرق استان هرمزگان، با گسترش زیرساختهای لازم، بهرهوری حداکثری از ظرفیتهای موجود، طراحی و تبیین الگوی مناسب بازاریابی، صادرات از بندر شهیدباهنر و دیگر بنادر شرق استان شتاب گرفته است.
این بندر در سال گذشته، رتبه اول در صادرات محصولات کشاورزی با تناژ 745 هزار و 841 تن را به ثبت رسانده است. همچنین صادرات کالاهای نفتی 21 درصد و صادرات کالاهای غیر نفتی 18 درصد رشد را نسبت به مدت مشابه در سال قبل نشان دادهاند.
بندر شهیدباهنر با دارابودن زیرساخت مناسب ازجمله اسکلههایی با عمق 5/11 متر در سال 1399 توانسته از حداکثر فضای اسکله و محوطهها بهرهبرداری کند و با پهلودهی همزمان سه فروند کشتی بالای 40 هزار تن در زمینه بهرهبرداری مناسب از زیرساختهای بندری و دریایی نیز گام مهمی بردارد.
اداره بنادر و دریانوردی شهیدباهنر و شرق استان هرمزگان با مرکزیت بندر شهیدباهنر دارای پنج بندر تابعه شامل بنادر شهیدحقانی، هرمز، تیاب، سیریک و جاسک است و نزدیک به 500 کیلومتر از نوار ساحلی مرکز و شرق استان هرمزگان را تحت مدیریت و نظارت خود دارد.
در سال گذشته این مجموعه بندری، رتبه دوم در تردد کامیونها را از آن خود کرده است. همچنین در سال گذشته جابهجایی یک میلیون و 801 هزار و 675 نفر در بنادر مسافری آن به ثبت رسیده است.
در سال 1399 بیش از دو میلیون و 100 هزار تن انواع کالا در مجموعه بنادر و دریانوردی شهیدباهنر و شرق استان تخلیه و بارگیری شده که بیش از 90 درصد آن متعلق به صادرات بوده است. همچنین با افزایش 18 درصدی در صادرات و 25 درصدی در صادرات محصولات کشاورزی، این مجموعه به عملکرد تخلیه و بارگیری 750 هزار تن دست یافته و بیش از 50 درصد از سهم صادرات این نوع محصولات را به خود اختصاص داده است.
بندر شهیدباهنر در سال گذشته در زمینه تخلیه و بارگیری کانتینر یخچالی نیز با 80 درصد رشد نسبت به سال 1398، رکورد 106 هزار TEU را به ثبت رساند و جایگاه نخست در این شیوه حمل را در بین بنادر به خود اختصاص داد.
در بنادر تابعه نیز بندر جاسک با ثبت رکورد 123 هزار تن عملیات تخلیه و بارگیری، عملکرد بسیار مطلوبی از خود به نمایش گذاشت و در سال 1399 شاهد رشد 25 درصدی در زمینه صادرات بود. بنادر تیاب و سیریک نیز به ترتیب شاهد رشد 65 و 300 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل بودهاند.
ازجمله اقدامات انجامشده در واحد فنی و مهندسی مدیریت بنادر و دریانوردی شهیدباهنر و شرق هرمزگان در سال 1399 میتوان به پیشرفت 90 درصدی پروژه ساختمان مرجع دریایی بندر جاسک، ساخت پلههای RL 200 در بندر شهیدباهنر برای اولینبار در کشور و صرفهجویی ارزی در راستای سال جهش تولید، مونتاژ و نصب فندرهای اسکله پنج و شش بندر شهیدباهنر با تکیه بر توان داخلی، پیشرفت 85 درصدی اسکله شمع و عرشه بندر سیریک اشاره کرد.
پروژه احداث ایستگاه آتشنشانی بندر شهیدحقانی و سیستم تهویه مطبوع و اطفای حریق بندر شهیدباهنر، ازجمله اقداماتی بودهاند که سال گذشته پیشرفت 80 درصدی داشتهاند. همچنین بهمنظور رعایت ایمنی بیشتر، سیستم اطفا حریق در بندر سیریک اجرایی شد و سیستم اطفای حریق بنادر تیاب و جاسک با پیشرفت 90 درصدی
همراه شد. |