بر اساس آمار اعلامشده از سوی گمرک کشور، واردات کالاهای اساسی از بندر امامخمینی(ره) طی سه ماههی اول سال جاری معادل چهار میلیون و 682 هزار و 316 تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 78 درصد رشد نشان میدهد.
ذرت دامی؛ نیمی از واردات
بخش عمده این رقم مربوط به واردات «ذرت دامی» با بیش از دو میلیون تن است که نسبت به سال قبل 49 درصد افزایش یافته است و حدود 50 درصد از کل واردات کالاهای اساسی را در این مدت به خود اختصاص میدهد.
واردات 200 برابری برنج هندی
همچنین واردات «برنج» که در سه ماههی ابتدایی سال 1397 معادل 275 تن بود، با رشدی بیش از 200 برابری به 42 هزار و 527 تن در سه ماههی اول سال جاری رسیده است. به نظر میرسد تشدید تحریمهای آمریکا علیه ایران سبب شده تا هند بدهی نفتی خود به ایران را از این راه پرداخت کند.
رشد واردات جو دامی
واردات «جو دامی» که بهطور متوسط طی پنج سال گذشته میانگین ثابتی داشته نیز طی سه ماههی اول سال 1398 با رشد قابل توجه 394 درصدی مواجه شده است. این رقم از 64 هزار و 557 تن در سهماههی اول سال 1397 به 318 هزار و 874 تن در سهماههی سال جاری افزایش یافته است.
سهم 40 درصدی روغن و دانههای روغنی
از مهمترین اقلام کالاهای اساسی وارداتی طی دهههای گذشته در اقتصاد ایران، دانههای روغنی و انواع روغن است. برآوردها حاکی از آن است که تا 90 درصد نیاز کشور در این زمینه از خارج از کشور وارد میشود. بر اساس آمار منتشرشده توسط گمرک، طی سه ماههی اول سال جاری حدود یک میلیون و 800 هزار تن ـ تقریبا معادل 40 درصد از کل واردات کالاهای اساسی ـ را به خود اختصاص داده است. روغن آفتابگردان، روغن پالم، روغن سویا، کنجاله سویا و دانه روغنی سویا اقلام وارداتی در این بخش طی مدت مذکور هستند.
واردات گوسفند
یکی دیگر از اقلامی که طی پنج سال گذشته در فهرست واردات کالاهای اساسی وجود نداشته است اما طی سه ماههی اول سال جاری به مقدار 688 تن نسبت به واردات آن بهعنوان کالای اساسی اقدام شده، «گوسفند» است. به نظر میرسد نوسانات شدید قیمت گوشت از دلایل اصلی واردشدن «گوسفند» به فهرست کالاهای اساسی کشور برای کنترل نوسانات بازار باشد.
واردات شکر و گندم
شکر خام نیز با 195 هزار و 815 تن از دیگر اقلام وارداتی اساسی بوده است که طی سه ماههی اول سال گذشته جزء اقلام وارداتی کالاهای اساسی نبوده اما طی مدت مشابه در سالهای 1393 تا 1396 به ترتیب 563، 24، 65 و 436 هزار تن وارد شده است.
همچنین گندم آردسازی نیز 39 هزار و 949 تن از کل واردات کالاهای اساسی را به خود اختصاص داده است.
سایر اقلام اساسی
لازم به ذکراست این فهرست شاید به 50 عدد برسد ولی آماری که میبینید تنها اقلام خوراکی انسان و دام را شامل شده است؛ درحالیکه در فهرست کالاهای اساسی اقلام دیگری مانند دارو نیز وجود دارند که از میزان واردات آن طی این مدت اطلاعی در دست نیست.