پنج شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۸

اخبار

سیستان و بلوچستان

پیوند اسطوره و خیال

پیوند اسطوره و خیال
 
 
 
دومین استان پهناور ایران، سیستان و بلوچستان است اما از نظر جمعیت از کم‌تراکم‌ترین استان‌های کشور به‌حساب می‌آید. مرز مشترک این استان با افغانستان و پاکستان درخور توجه است. بلوچستان با وسعت زیاد و آب‌وهوای متنوعش با دریای عمان گره خورده است. از جمله بنادر این استان می‌توان به بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتریِ چابهار و بنادر صیادی هفت‌تیر، پسابندر، بریس، رمین، تیس، کنارک و...
اشاره کرد. 
بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی‌اش، ارزشمند است. درواقع این بندر اقیانوسی یکی از مهم‌ترین چهارراه‌های کریدور شمال ـ جنوب بازرگانی جهانی است که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکیِ آسیای میانه به آب‌های آزاد را فراهم کرده است.

ایستگاه اول: خوردنی‌ها

ماهیگ پیچ

اهالی این دیار نوعی غذای متفاوت با ماهی و البته آرد درست می‌کنند که بسیار لذیذ است. برای تهیه این غذا، خمیری از آرد گندم آماده کنید و آن را پهن و به دو قسمت تقسیم کنید. ماهی تازه را با برگ درخت خرما روی آتش کباب کرده، سپس ماهی کبابی را لای خمیر بگذارید. سیستانی‌ها آن را داخل تنور می‌پزند ولی شما می‌توانید از وسیله‌های طبخ دیگری نیز استفاده کنید.

 

لنجو

نام دیگر لنجو، ماهی آ‌ب‌پز است. پیاز را سرخ کنید، بعد نمک، فلفل، زردچوبه و دوغ را هم اضافه کنید و هم بزنید تا دوغ جوش بیاید. این را در خاطر داشته باشید که اگر دوغ را هم نزنید می‌بندد و خراب می‌شود. بعد از جوش آمدن دوغ، ماهی را اضافه کنید. ماهی که پخته شد، آب گوشت را خالی کنید. دوباره قابلمه حاوی ماهی را روی اجاق بگذارید. برای طعم دادن به ماهی می‌توانید ادویه دلخواهتان را اضافه کنید و بعد هم روی شعله‌ی ملایم بگذارید تا آبِ مانده ته قابلمه خشک شود. وقتی آب ماهی خشک شد، ماهی آماده‌ی خوردن می‌شود.

دوغ پا

دوغ پا یک نوع خورشت از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که برای جاانداختن و پخت آن به‌جای آب از دوغ استفاده می‌کنند. از آن‌جا که شیوه‌ی طبخ غذاها تا حد زیادی به فرهنگ و سنت هر منطقه باز می‌گردد، ریشه‌ی پخت دوغ پا نیز ریشه در رواج دامپروری در این استان دارد. ترکیبات اصلی دوغ پا شامل گوشت گوساله، لپه، پیاز خردشده، دوغ محلی، روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران می‌شود. این غذا را معمولا به‌همراه برنج کته سرو می‌کنند.

کراهی

معروف‌ترین غذای دریایی چابهاری‌ها به‌غیر از قلیه ماهی همین کراهی یا کرایی میگو است. کراهی میگو غذایی است که زود هم آماده می‌شود. پس برای امتحان‌کردن غذای سیستانی‌ها می‌توانید از کراهی شروع کنید. کافی است میگو را با کمی پیاز تفت بدهید، با گشنیز مخلوط کنید و بعد هم ادویه آچار سیستانی را به آن بیفزایید و بگذارید خوب دم بکشد. حالا کراهی شما آماده است.

برای خواندن ادامه‌ی مطلب  لطفا به شماره 263 (الکترونیکی یا چاپی ) مراجعه کنید.

۲۷ اسفند ۱۳۹۷ ۱۶:۰۵