پنج شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۸

اخبار

هرمزگان

بندر، این‌جاست

بندر، این‌جاست
هرمزگان
بندر، این‌جاست
 
هرمزگان نام یکی از استان‌های جنوبی ایران است که جنوب آن را آب‌های گرم خلیج‌فارس و دریای عمان در نواری به طول تقریبی ۹۰۰ کیلومتر در برگرفته‌اند. در این استان معادنی از قبیل نفت، گاز، کرومیت، فولاد، آلومینیوم، خاک سرخ و... وجود دارد. هرمزگان در زمینه‌ی حمل‌ونقل دریایی و شیلات از موقعیت اقتصادی برجسته‌ای برخوردار است. بندر مهم شهید رجایی (بندر عباس) که بزرگ‌ترین بندر تجاری و دروازه ورود کالا به ایران است، در این استان قرار دارد. بندر شهید باهنر این استان نیز ظرفیت مناسبی دارد. هرمزگان جزایر متعددی را در خود جای داده است؛ از جمله جزایر کیش، قشم، ابوموسی، لاوان، هندورابی،  لارک، هرمز، هنگام و... . جزایر کیش و قشم به‌عنوان مناطق آزاد تجاری، از لحاظ اقتصادی برای این استان بسیار پراهمیت هستند. تاسیسات مهم دریایی و زیربنایی کشور هم‌چون پالایشگاه نفت بندرعباس، کارخانه آلومینیوم المهدی، کارخانه آلومینیم هرمزگان، کشتی‌سازی خلیج‌فارس، فولاد و سیمان هرمزگان نیز در این استان قرارگرفته‌اند.

ایستگاه اول: خوردنی‌ها

ماهی برشته یا کباب زغالی

ماهی برشته یکی از غذاهای محلی جزیره‌ی قشم است. برای درست‌کردن این غذا از ماهی‌های ساردین، گاریز، بیاح، سنگسر، سرخو، هور و زرده استفاده می‌کنند. باید داخل شکم ماهی‌های بزرگ‌تر را خالی کنید و با سبزی‌های معطر، پیاز و ادویه پر کنید و روی یک ظرف با شعله‌ی آتش مستقیم قرار بدهید. ماهی‌های کوچک‌تر مانند ساردین را باید به بدون دست‌کاری بپزید.

 

مهیاوه

یکی از غذاهای معروف استان هرمزگان «مهیاوه» است که نوعی سس محسوب می‌شود. به این غذا «مهوه» هم می‌گویند و از دو کلمه‌ی ماهی و آب در زبان محلی به وجود آمده است. این غذا از نوعی ماهی به اسم موتو یا ساردین درست می‌شود و طعمی نمکی و تند دارد. برای درست‌کردن این غذا پودر ماهی موتو را با زردچوبه، فلفل، گشنیز و خردل مخلوط کرده و همراه نمک در ظرفی می‌ریزند و در ظرف را محکم می‌بندند و به مدت یک ماه در آفتاب قرار می‌دهند تا آماده شود. مهیاوه را همراه با برنج یا با نان سرو می‌کنند.

برنج دیشو

این برنج یکی از غذاهای محلی هرمزگان است و با شیره‌ی خرما درست می‌شود. در این غذا برنج با شیره خرما دم می‌کشد و خوش‌طعم می‌شود. این برنج را همراه با ماهی می‌خورند. ماهی طبع سرد دارد و خرما طبع گرم و این‌طور اثر هم را خنثی می‌کنند.

 

زیبون

زیبون غذایی است که باز هم از ترکیب ماهی تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی این غذا، سیب‌زمینی‌ها را درشت و خلالی سرخ کنید. به ماهی ادویه و زردچوبه اضافه کنید و در روغن سرخ کنید. پیاز خردشده را به‌همراه گوجه‌فرنگی رنده‌شده تفت بدهید و سپس درون قابلمه روغن بریزید. اهالی هرمزگان روی آن نان محلی (توموشی) می‌گذارند و مواد را روی نان می‌ریزند. شما هم برای نزدیک‌شدن به طعم اصلی، این نان را از قبل تهیه کنید. سپس برنج پخته‌شده را روی مواد بریزید و بگذارید تا دم بکشد.

برای خواندن ادامه‌ی مطلب  لطفا به شماره 263 (الکترونیکی یا چاپی ) مراجعه کنید.

۲۷ اسفند ۱۳۹۷ ۱۵:۲۷