پنجم تا هفتم آذرماه 1397 هتل المپیک به سنت دیرینهاش میزبان همایش آیکوپمس بود. استادان و دانشجویان، نه پشت صندلیهای دانشگاه بلکه در رفتوآمدهای بین سالنها با یکدیگر آشنا میشدند. سیزدهمین آیکوپمس باز هم در چند محور اساسی مقاله پذیرفته بود که میتوان امید داشت بهتر از سالهای پیش کمکحال بنادر کشور باشد. استادان خارجی و داخلی در سالنهای متفاوتِ ارائه مقالات جابهجا میشدند، چندباری هم چندنفری را دیدیم که با شتاب از یک سالن به دیگری میرفتند تا ارائه دیگری را از دست ندهند. این بار به نظر میرسید ارتباط بهتری میان استادان و دانشجویان برقرار شده است. در این میان گاهی نیم ساعتی در وقت صرف قهوه به سراغ استادی میرفتیم تا صحبتی کوتاه را رقم بزنیم. تعدادشان کم نبود و مصاحبه با همه هم، ناممکن. چندتاییشان پای ثابت مقالات بودند و میخواستند زمان دیگری انتخاب کنند تا بتوانند به مقالههای مورد علاقهشان برسند. آنچه در ادامه میخوانید، اظهارات اساتید خارجی مدعو به همایش آیکوپمس 2018 است.
Robert Kirby
رابرت کربی
استاد دانشگاه از هلند
افتتاحیه همایش آیکوپمس امسال بسیار با برنامه و دقیق برگزار شد. سازمان بنادر و دریانوردی کار بزرگی انجام میدهد و یکی از مهمترینِ آنها، دعوت از طیفِ گسترده محققان و دانشمندانِ حوزه دریایی و بندری جهان است. همکاران دیگر ما هم در این همایش شرکت دارند که این حضور را هم دارای اهمیت میدانم. سطح مقالات نیز تا جایی که من در جریان قرار گرفتم، خوب بود، اما بعضی از ارائهدهندگان در ارائه پژوهش خود به زبان انگلیسی کمی ضعف دارند که باید برطرف شود. ایران از لحاظ مهندسی و علمی بهسرعت در حال پیشرفت است، من این را خوب متوجه میشوم، اما موردی که دوست دارم بیشتر به آن اشاره کنم، مقایسه متخصصان ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس و اطراف ایران است؛ ایران از نظر تعداد متخصصان و مهندسان در سطح مطلوبی است. این درحالی است که دیگر کشورهای این حوزه، وابسته به نیروی خارجی هستند. شما ایرانیها بسیاری از کارهای خودتان را شخصا انجام میدهید که فواید بسیاری هم برایتان دارد. اما از طرف دیگر به تبادل دانش هم نیاز دارید و بهتنهایی نمیتوانید ارتقا پیدا کنید؛ خب پس باید این تبادل دانش با بیرون از مرزها بیشتر شود. مبادله تحقیقات دانشگاهی باعث میشود که ایران در موقعیت بهتری قرار گیرد و در شرایط سخت، نتیجه این راهبرد به کمک شما خواهد آمد. همیشه دوست داشتم به ایران زیبای شما سفر کنم. سالها قبل از سفر به ایران از تلویزیون ملی کشورم برنامهای را دنبال میکردم که در مورد جاده ابریشم بود و نام ایران و چین هم در آن دیده میشد. آن برنامه به من نشان داد که اقتصاد کشور شما تا چه اندازه اهمیت دارد. راستش، من چهارمین بار است که به ایران سفر میکنم.
Tomoya shiba yama
تامویو شیبیامو
استاد مهندسی محیطزیست شهری در دانشگاه ژاپن
این سومین بار است که من در آیکوپمس حضور دارم؛ یکبار تا جایی که خاطرم هست در رامسر برگزار شد و دو بار هم در هتل المپیک شرکت کردم. در همایش آیکوپمس امسال تعداد دانشجویانی که با اشتیاق مقالهها را دنبال کردند بسیار زیاد بود. در مجموع نشست مفیدی بود. من همیشه با خودم فکر میکنم که دانشجویان ایرانی و ژاپنی میتوانند با هم همکاری داشته باشند و مقالات و نتیجه تحقیقات خود را به هم منتقل کنند. البته اگر دانشجویان مقالات خود را در نشریات بینالمللی چاپ کنند، دانشگاههای بیشتری به نتایج تحقیقاتی که در زمینه علوم دریایی انجام میدهید، دسترسی پیدا میکنند. دانشجویان ایرانی باید در زمینه بینالمللی فعالیت بیشتری انجام بدهند. آنها میتوانند در دنیای امروز خودی نشان بدهند، به این صورت که تلاش کنند تا مقالات خود را به زبان انگلیسی و در مجلات معتبر چاپ و مطرح کنند. موضوعاتی که ما در بحث مهندسی بندر و دریا در کشورمان به آن میپردازیم مسائلی است که تا حدی با آنها دست و پنجه نرم کردهایم. به عنوان نمونه ما در ژاپن تجربه خوبی در بحث سونامی داریم؛ مطالعات بسیار زیاد ما روی سونامیهایی که در سواحل روی میدهد تا جایی پیش میرود که دلایل این اتفاق را به ما نشان دهد. این مدت هم به همراه دکتر سلطانپور نشستی را برای دانشجویان برگزار کردیم که به نظرم مفید بود. این نشست، بحثهای مختلف را شامل میشد که سواحل هم جزیی از آنها بود. در آخر این را هم دوست دارم بگویم که چند سال پیش از بندر عباس بازدید کردم و به نظرم یکی از مهمترین شهرهای اقتصاد دریایی ایران است.
Magnus Larson
مگنس لارسن
استاد مهندسی سواحل در دانشگاه لوندِ سوئد
من استاد رشتهی مهندسی منابع آب در دانشگاه Lund سوئد هستم و تحقیقاتم نیز مرتبط با مهندسی سواحل است. راستش سواحل ما در سوئد خیلی محدود است اما با کشورهایی مانند ژاپن در خاورمیانه همکاری نزدیکی داریم، تحقیق میکنیم و در پروژههای مختلف تجربیاتمان را با یکدیگر به اشتراک میگذاریم. اغلب مقالاتی که در همایش آیکوپمس امسال دیدم، به انگلیسی ارائه شدند که این خود پیشرفتی برای آیکوپمس به شمار میرود و البته برای شرکتکنندگان خارجی نیز یک مزیت محسوب میشد. در مجموع افراد مختلفی در این همایش حضور داشتند و فرصت گرانبهایی برای متخصصان دریایی بود.
مقالات آیکوپمس برای کسانی که فعالیتهای مشاورهای در این حوزه انجام میدهند، میتواند مفید باشد، حالا چقدر و چطور استفاده خواهند کرد، به استراتژی مدیریتی آنها بازمیگردد. کنفرانسهایی از این دست در ارتقای کیفی دانشگاههای ایرانی بیتاثیر نخواهد بود. تصور من این است که اقتصاد آینده شما به تحقیقات و محققان شما وابسته است و همینطور باید ارتباط خود را با آن سوی مرزها حفظ کنید. خود من برای انتقال تجربیاتم چندین بار به کشور آفریقایی کامرون دعوت شدم و از کمک به آنها دریغ نکردم، البته آنها هم هزینههای مرا پرداخت کردند. در این همایش با پروفسور نیستر صحبت کردم و قرار است یک دوره مشترک در تهران برگزار کنیم. این دوره چهارساعته را بدون هیچ چشمداشتی برگزار خواهیم کرد تا نتایج تحقیقاتمان را در اختیار افراد علاقهمند قرار بدهیم.
Christopher
B. George
کریستوفر بی جورج
عضو هیئت مدیره انجمن بینالمللی مهندسی و تحقیقات محیط زیست آبی
این دومین سفر من به ایران است و راستش تحت تاثیر بزرگی این همایش قرار گرفتم. از اینکه به آیکوپمس دعوت شدم و در آن شرکت کردم بسیار خرسندم. با توجه به گزارشهای سازمان بنادر و دریانوردی و علاقهای که در همین همایش دیده میشد، میتوان امیدوار بود که شرایط ایران بهویژه در حوزه اقتصاد دریایی بهتر از این شود. سازمان بنادر و دریانوردی رابطه خوبی با دانشگاهها دارد و در بحث توسعه بنادر با آنها همکاری میکند. بنابراین رابطه خوبی میان موسسه تحقیقاتی ما و سازمان بنادر و دریانوردی برقرار است.
ایران از نظر سرمایهگذاری نیز شرایط خوبی دارد. مهندسان ایرانی بسیار فعال هستند و سعی میکنند بهترین راه را برای ارتقای شرایط انتخاب کنند تا آینده ایران را بهتر ترسیم کنند. یکی از این راهها میتواند ارتقای سطح همکاریهای بینالمللی در حوزه انتقال تجربیات مهندسی دریایی باشد و به نظرم، ایران میتواند با نماینده ما در پکن همکاری خوبی داشته باشد. نکتهای که دوست دارم به آن اشاره کنم این است که موسسه ما در ساختوساز و لایروبی بنادر نیز فعالیت دارد. آلودگی یک مسئله بینالمللی است که مشارکت عمومی را میطلبد؛ مثلا به خلیج فارس نگاه کنید، از یک طرف ایران و از طرف دیگر، کشورهای این منطقه در آن دخیل هستند و کشتیهای زیادی به آن تردد میکنند. اینکه فقط یک راهکار یا یک «مدل پیادهسازی آلودگی» برای آن استفاده میشود نمیتواند چندان مفید به نظر برسد. معتقدم که جبران این قبیل آ
Gerrt va cappllen
گیرت ون کاپلن
دبیرکل انجمن بینالمللی پیانک
همانطور که میدانید، انجمن بینالمللی پیانک در زمینه حملونقل بینالمللی نیز فعالیت دارد و بخشی از فعالیتش مربوط به حوزه آموزش است. من به تازگی دبیرکلی پیانک را به عهده گرفتهام و سعی کردهایم در این انجمن، شبکه تحقیقات بینالمللی را به اشتراک بگذاریم. تحقیقات ما منحصر به بنادر و سواحل نیست بلکه در تمام مسائل و مشکلاتی که به زیرساختهای حملونقل، چه در بنادر و چه در دیگر فرآیندهای حملونقل، مربوط میشود فعالیت داریم.
این سومین باری است که من به ایران سفر میکنم و در دو همایش قبلی نیز حضور داشتم. به نظر میرسد که تعداد شرکتهای خارجی حاضر در آیکوپمس افزایش یافته و با توجه به سخنرانیها، فکر میکنم این همایش در کیفیت سطح بنادر هم تاثیرگذار خواهد بود. به نظر من کنفرانس روبهجلو در حال حرکت است. ایران از نظر منطقهای و جغرافیایی موقعیت بسیار خوبی دارد که خود این، کمک بسیار بزرگی برای اقتصاد دریاپایه است. واقعیت این است که باید به همه چیز به شکل جهانی نگاه کنیم؛ امروز توازن قدرتهای جهانی در حال تغییر است و قطعا همین موضوع در برنامه دریایی و کشتیرانی کشورها اثرگذار خواهد بود. از سوی دیگر، جهان از نظر سیاسی و دیپلماتیک هم در حال تغییر است و با ایجاد مرکز اقتصاد جهانی در جنوب شرقی آسیا، دامنه این تغییرات به سمت دیگر کشورهای آسیایی هم روانه شده است. زیرساختها در حال تغییر هستند و توسعه اقتصادی در حال شکلگیری است. هر کجا که زیرساخت نیاز به تحول داشته باشد بهسرعت انجام میشود. شما میتوانید به کمک پیانک مسائل زیادی را در آینده حل کنید و این نوعی از ارتباط در عصر جدید است.
Ioan Nister
یون نیستر
استاد دپارتمان مهندسی سواحل دانشگاه اوتاوای کانادا
در یک ارزیابی کلی میتوان گفت که آیکوپمس 2018 در مقایسه با دورههای پیشین این رویداد، از کیفیت و کمیت بیشتری برخوردار بود.
این بار تعداد افراد علاقهمند بیشتری در آیکوپمس دیدم که مشتاقانه این همایش را دنبال میکردند. سطح علمی همایش هم بسیار خوب ارزیابی میشد و مقالاتی که در ارائه آن حضور داشتم درخور توجه بودند.
نگاهی به رویدادهای دریایی که در سطح جهان برگزار میشوند یادآور این نکته هستند که همایشهای اینچنینی میتوانند در ارتقای راهحلها و ارائه راهکارهایی موثر در زمینههای مرتبط با بنادر مفید باشند. راستش را بخواهید هر چه افراد دریایی بیشتری به این همایش دعوت شوند، سطح این همایش بالاتر خواهد رفت. خوشبختانه من آشنایی زیادی با ایرانیها دارم و در دانشگاههایی که تدریس میکنم، دانشجویان ایرانی زیادی در حال تحصیل هستند و میتوانم بگویم جامعه بزرگی از ایرانیان متخصص در کانادای امروزی تشکیل شده است. از یاد نبریم که دنیای امروز ما، به شکل جهانی و بههمپیوسته اداره میشود، پس طبیعی است که اطلاعات از طریق برگزاری همایشهایی از این دست میان جوامع مختلف جابهجا شود.
Han Ligteringen
هان لیختینگن
استاد بازنشسته دانشگاه دلفتِ هلند
تا چند سال پیش در دانشگاه دلفت در هلند کار میکردم و این روزها دوران بازنشستگیام را میگذرانم. این دومین بار است که در همایش آیکوپمس شرکت میکنم و البته از دعوت سازمان بنادر و دریانوردی و برنامهریز این همایش بسیار سپاسگذارم که باعث شد تجربیات دیگری را هم در ایران بهدست آورم. با اینکه در حال طی کردن دوران بازنشستگی هستم، همچنان در زمینه بنادر فعالیت میکنم و در هیئت داوری مقالات این دوره آیکوپمس نیز حضور داشتم. سطح مقالات برگزیده را نهتنها قابل قبول میدانم بلکه چندتایی از آنها بسیار عالیتر از سطح مورد انتظار من بودند و شگفتزدهام کردند. در کل معتقدم که میزان محققان علاقهمند دریایی در ایران از نظر کیفی و کمی نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا، بیشتر است.
از سوی دیگر، این همایش چه برای افرادی که در دانشگاه هستند و چه افرادی که تحقیق میکنند، یک فرصت مغتنم است و برای ایران هم یک قابلیت مفید به حساب میآید. چرا که چشمانداز خوبی از تحقیقات ایرانیان به دنیا نمایش میدهد. سازمان بنادر و دریانوردی با دعوت از افراد خارجی برای شرکت در این همایش اقدام مفیدی انجام داده و پنجره خوبی را رو به تمام افراد حاضر در این عرصه باز کرده تا دیدگاههای روز دنیا را با هم در میان بگذارند. به نظر من این تلاش سازمان بنادر و دریانوردی قابل تقدیر است و خوشحالم که امسال با پایان یافتن همایش، ما را مهمان شهر دیدنی یزد کردهاند.